// Miss Mustache !

Bonjour!

Welcome to my blog, beautiful strangers. Drop nice words here. Follow me okeyh? :D. 
MYUNGSOO .. MYUNGSOO .. MYUNGSOO .. MYUNGSOO .. MYUNGSOO




Tagboard


Put your cbox or shoutmix code here

My Melody


Visit dem'




The Mastermind

Basecode: Lurve
Editor: Nana Euphemia
Other:

my lola sengal :)
Assalamualaikum ,fuhh !kenape perasaan ni cuak memanjang, nak tawu kenape ?

triall will comee nextt weekk ! arghhh ! benci bile dengar pmr pmr.dah macam hantu PMR dah kan bunyik dia. hmm harap2 dapat ape yang aku impikan, hm exam2 pun boleh unline lagi kan? tu hobi, memang takboleh nak lepaskan lah kan, for reader yang bace tu, bile dah bace terus kan lah doakan kejayaan aku, terima kasih daun keladi ,kalau boleh nak hari2. hehe, doakan taw! jgn tenganga bile baca entri aku ni, maklumlah cakap pun takbetol ,lgi nak buat karangan kan? okaylah, ara nak cite pasal cik gebu kite ,name die lola kitty:) comel kan, tp aku pgl kitty jea.

perangai-perangai tak dapat disembunyikan oleh si gebu :-

cik gebu nie, walaupun usia semakin meningkat, pantang bile tgk mainan kat lantai, tali-tali, kapet2 , lagi2 pantang bile tgk orang berlari dalam rumah, hmm die pun ikot same jadi pelarian dalam rumah. haha si gebu ni, dulu time kecik, punggung die gebu, besar pulak tu, muka die bulat tak macam kucing kurap yang lain hehe, die suke bersihkan bulu die yang gebu tu ! sangat nice.

dulu die ade adik kecik, tp ayah dah buang adik kecik, adik kecik pun hyper sebijik macam die, kalau dalam rumah, jgn cakap lah, berlari ke hulu ke hilir due ekor beradik tu, aku gn family nak tgk tv pun tak senang. kalau kiteorang baring ramai2 depan tv, ske aty moyang die pijak aku aku, pastu lompat atas muka. hahaha.

si gebu nie, ske makan bende yang bkan2 , macam lipas, mengkarung. ape2 jela yang berkaitan dengan makanan jijik ! nak taw satu cerite ? dulu ayah bawak si gebu kat tempat lain ,nak buang die dekat flat depan sane. 2 hari lepas tu, bile bukak pintu, die ade kat depan rumah !! macam mana die boleh datang snie balik ??? dia jawab" hey, gune otaklah" hahaha .serius die balik semula dekat rumah kami. mak die pulak comel, and sexy aw aw ! ramai kucing jantan tergoda, ade je kucing jantan datang berkunjung rumah kam. oh tolong lahh ! at the same time, masa anak2 comel takda, dia asyik nak merajuk dengan mak ara, mak ara bg makan, die taknak makan , kalau ayah masuk dapur, die pandang slack je. dia cakap"ha die nilah buang anak aku." hehe .mak suh die dok at keluar pun takdengar cakap dah. tengok anak die datang balik tu yang tak boleh blah !

lagi satu lawak ,time tu haus, ara masuk lah dapur, nak minum air, tbe2 tengok ade kucing 3ekor, disebalik meja makan, ara senyap2 jela jalan kan. nak taw dorang buat ape ??

diorang buat seks lah bhai -..- bile ara pandang die, selamber badak die cakap" woi ape tengok2, takpernah buat ke?" hahah macam apetah .diorang buat seks nak taw macam mana ?si gebu yang dah besar tu boleh lagi pergi hisap kopek mak die, pastu ramas2 kopek mak die bg keluar susu? aku tengok pun, dah meremang bulu roma aku. orang ke kucing die ni, gelojoh gile kan. haha

so setakat ni jelah cerite, so happy bile die ade dalam rumah ni, now die tak kawen lg, tp perot dah buncit. haha i loike it so muchh ! die lah adik kami <3 nak tgk die ?


nilah haa ! besar kan ? still hisap kopek -.-
shuhh shuhhh ! syik main ikan jea. tengkiu ! say goodbye lola :)

Muka Keluar Tv , say Peacee !
Assalamualaikum :) hehe hari ni ara nak cite sikit pasal seorang awek cun ,woahh ! kalau awek cun mesti korang suke kan kan kan . ara dah lame nak cite pasal nie, tp taktaw bile and dah tak ingat nak cite pasal nie. ohh btw name die SAFIMA IDAYU haha umur die tak pasti. die stay jelebu negeri sembilan haha. nak tawu mane ara jumpe die ?okay mari kite ngumpat gosip sama !

okay, ara kenal die mase bulan 6 kot rasenye ,okay safima ni kawan dengan NIRFAN RAZIF penipu tegar dunie lah kan. time tu jugak ara ade ngam ngam lah dengan nirfan tu.
one day, ara and nirfan gadoh, gadoh pasal ape tu malas nak pikir, because not important to save it in my mind. haha. okay then, safima lah jadi mangsa keadaan jadi POSTWOMEN hm jadi post women, cepat je die mnghantar surat kat aku. aku lak, apesal die nie nak sebok pasal aku dengan nirfan nie kan. muke panas jea kan apesal die sebok2 kan. oklah dari situ kenal2 dengan safima .time tu only di facebook betul lah kate NAJWA LATIF CINTA MUKA BUKU dengan safima hahahhaa.

okay time tu jugak, safima tnye dekat ara"ara, nk tnye ni, betul ke picture razif tu?"
seriosly, you make me shock ! like a monkey on the tree you know. sebab mamat tu cakap safima kakak kat sekolah die -.- penipu besar lagi. but now naseb baek aku amik keputusan jauh dari die. sangatlah mencurigakan ! lepas tu, aku and safima jadi anti NIRFAN RAZIF HAHAHA, because die pakai muke artis filipina .eyahhh ! lagi sorg pun pakai pict filipina, name NICKY ASH DANIEL. haha aku tegur hari tu , terus belok aku.

haha, perhatian NIRFAN RAZIF ade 3nyawa !jika berkenalan dengan die, dapat bunuh die. saya bg rm1000 ! faham ?hahaha.
3nyawa mean FLORA DANTES dan IZAMZ ZAINAL dan HANAZ ZAINAL naseb baek aku dah takde kene mngena dengan dorg sume tu. kalau tak hm aku jadi bahan lawak lah, dah2 la kutuk2 pakwe aku. ingat diorang perfectt lah, dunie memang boleh buat semua perfect, tp akhirat. dosa2 tu tak kan menjadikan seorang tu perfect .

tgk lah tuuu sape kat bawah nie , cer teka cer teka hahahaha !

ni lah safima idayu , jeng jeng jeng ! cantik tak cantik tak ?

tgklah sape adik die,, kakak die pun kene cantik gak . iweeee ~

Teka Teki Ada Hadiahnya ✿
Assalamualaikum , malam sabtu niy korang mesti lepak dengan facebook , twitter , skype and lain-lain lagi. jom kite layan teka teki nak? tapi teka teki yang tak membosankan .okay, benda ni bukan jawab saja2 okay ? sapa dapat jawab dengan betul dan cepat , ara bg kredit 3ringgit ,oklah tukan ?
faham permainan nie ?

mari kita mulakan ...

A) Apa beza kacang panjang ngan seluar panjang ?

B)Banyak-banyak mi, mi ape yang takleh di makan???

C)Batang ape yang kalau org pegang-pegang nanti kena gatal gatal?

D)Bulan dan bintang......... mana anak? mana bapak???

E) Ada orang ni nak naik bas. Dia ada 50 sen jer.Tambang bas ke Tempat dia na pegi tu 60 sen.Camne dia nak pegi tempat tu?

F)Pak Ali ada sebuah ladang, tetapi die nak tanam 2 jenis pokok Iaitu getah dengan koko. Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah pokok getah separuh dan pokok koko separuh, Soalannya pokok ape tumbuh dulu?

G) Burung ape yg boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk?

H)Banyak2 katak, katak ape yg bole bercakap?

I)Tempat apa ni......peserta dia pakai uniform, selalu bertambah & tak akan berkurangan?

J)Badannya hijau, matanya merah dan berjalan mengundur, taik warna kelabu taik anjing. apa dia...?

K) Emak Si Katun ada 5 anak. Tuah, Jebat, Lekir, Lekiu. Yang ke 5 siapa?

okay siapa cepat dia dapat, pemenang hanya akan dipilih seorang saja. jawab 5 dari soalan2 tersebut ✿ kalau menang bg numb tepon , sye bg kredit . deal ? maxis sahaja :) maaf .

Macam Mana Nak Edit Gambar Jadi Cantik ✿

tutorial datang lagi, haha, tengok gambar atas ni pon korang dah tahu kan apa aku nak tunjukkan lepas ni. korang mesti selalu ada masalah, bila gambar tu korang rasa dah cantik tahap ratu cantik dah, tapi colour plak yg macam ratu huduhhhh..haha, nevermind, sebab kali ni aku nak belajar bersama -sama dgn korang macam mana nak kasi gambar tu nampak ceria dan chantekkkkkk..

sebelum korang pening, aku nak bagitahu dulu, yang kali ni kita akan guna 3 cara untuk edit warna dan cahaya pada gambar. pertama, brightness and contras, kedua, variation, dan seterusnya dodge tool.. maybe korang dah biasa dengan brightness and contras.. tapi variation dgn dodge tool tu menda alah apa plak? haha, takpe jgn risau, aku tunjuk satu-satu nanti..jom bertutorial


mula-mula kita select tempat mana yang kita nak edit dulu, kita guna QUICK SELECTION TOOL (W) yg aku merahkan tu, kalau tak jumpa, korang tekan je button W terus keluar nanti, kalau nak guna pen tool pun boleh tapi kena mahir guna pen tool la baru cutting nampak kemas. tapi kali ni, aku rasa tool W ni lebih senang sbb kita nak edit warna je. ada 2 benda penting dalam tool W ni, 1st, 'add to selection' button yg warna oren tu, so korang clicklah kat mana yg korang nak select. dan kadang-kadang, tool ni x akan mengikiut line secara membuta tuli, macam dalam gambar atas ni, tengok bahagian kanan bahu, terlebihkan?


tengok sebelah 'add to selection' ada button 'subtract from selection'.. ni lah gunanya, untuk buang yang terlebih tadi, sebelah button ni ada plak option untuk laraskan saiz tool ni, so korang pandai-pandailah adjust untuk select tempat yang kecik,

kadang-kadang saiz yang kecil lebih senang untuk buang part-part yang terlebih select tadi



sekarang, bila dah dapat part yang korang nak select tu, kita main plak dengan brigthness and contrass.
[ image > adjustment > brightness contrass ]


jangan tanya aku, brapa nilai brightness dan brapa nilai contrass.. sila tanya jiran kau, mungkin dia tahu..ahhah,, xdelah, benda ni subjektif, ikutlah atas gambar kau tu, nak terang ke? nak gelap ke? nak kelabu ke?

kalau nak gambar cantik dan lebih ceria lebihkan contras dari brigthness. lagi tinggi contrass, lagi gelap gambar, dan lagi rendah brigthness lagi gelap juga gambar. so korang kena seimbangkan sendiri. tapi brightness jangan terlalu tinggi sebab nanti gamabr akan jadi over lightning


lepas tu korang select lah part lain plak,


brightness yang ni aku wat tinggi sket, sebab warna hitam, nak bagi nakpak pekat sket,


untuk muka, kebiasaannya aku kurangkan contrass dan aku lebihkan brightness.. untuk dapatkan warna yang cerah dan ceria! jangan risau, setakat bermain dengan brigtness dan contrass, korang tak boleh dianggap menipu lagi. sebab brightness and contrass adalah lebih kepada bermain cahaya. kalau kau nak putihkan kulit, gelapkan kulit, terbakarkan kulit, putihkan gigi, hilangkan cela muka, tu kena guna tool-tool yang lain, agak complicated tp mudah,,ahahha,

bagi aku, tak salah nak edit muka kau jadi macam permaisuri pun, tapi mentioned lah yang tu hasil photoshop supaya xde lah sgt unsur menipu, tp kaalu setakat kau edit warna, tak perlu lah nak gelabah sgt,.haha


dan sekarang, memperkenalkan variation. untuk ibu-ibu dan bapak-bapak yang still tak tahu menda alah ni ye. benda ni mudah, dan bagus! sebelum guna benda ni, korang buat benda sama, select part yang korang nak buat.
[ image > adjustments > variations ]


biasanya aku guna midtones, benda alah ni untuk korang adjust warna mengikut yang korang nak, nak gelap sket ke? nak cerah ke.. nak merah-merah ke.. korang cuma click pada salah satu daripada 6 tu,,pastu korang boleh jugak nak mix-kan..

contoh lah erkk, kalau daun, korang buatlah more green, makin banyak korang click, makin hijau lah jadinya, kalau bunga korang merah-kan lah..senang kan..untuk nampak lagi cantik korang mix la,, kalau nak daun tu nampak segar, korang buat more green 2 kali ke..then darker, pastu more cyan, then lighter..tu contoh lah,, trylah mix sendiri okey..


printed pada baju pun kena serlahkan jugak, so cantikkan warna dia, jangan ingat muka korang je nak cantik.,.ahha



agak-agak dah puas hati dengan warna gambar kau sorang tu, kau select seluruh badan, then kita hilangkan noise,

noise ni kadang-kadang kita perlu, tapi kadang-kadang kita tak perlu, kalau terlebih noise gambar tak lawa, tapi akalu kurang pun tak lawa, semakin kurang noise, semakin smooth dan kabur gambar tu, so kena pandai jugak balance,



biasanya, aku buat macam atas ni, strength aku letak 2, then yang lain aku buat kosong, aku harap korang cuba main-main dengan nilai yang lain tu, pastu observe lah apa jadi pada gamabr tu..~selamat mencuba..


last sekali baru kita main warna background, kalau korang je namapk cantik, tapi background x cantik, gambar tu akan jadi x canik jugak..haha..macam biasa, aku rasa korang poun dah terer kan.. brigthness contrass, then variation..

tengok.......kan lagi berseri gambar tu. lepas ni nak main DODGE TOOL (O), yang warna merah tu, kalau xde kat situ, korang rigthclick je pada tempat tu, nanti keluar..

benda alah apa dodge tool ni? aku try google, tapi dia cakap, 'mengelak'..tapi, yang aku tahu, benda ni untuk mencerahkan sesuatu benda mengikutn option kita, senang crita, korang boleh putihkan dan mengilatkan gigi kalau apply dodge tool pada gambar gigi nak cantikkan mata pun boleh. dan macam-macam jugak penggunaan tool ni..so aku nak cerahkan baju sket. tengok bawah kaki kartun tu.


so ni lah hasilnya, sekian terima kasih...ahhahahah, harap lah korang paham ye..haha, penat den menaip ni...haha, nak tutorial lagi? request lah, x pun pergi sini. oh, kalau nak request, bleh dekat twitter baru buat sehh..haha

Aku Nak Puji Nie !
Asslamualaikum , beby pink , ara nak kenalkan kat beby org yg ara rapat , kawan2 ara . tp nie kawan fb lahh ea . araa ske kwn gn dorg kekadg memang menyakitkan hati haha. but its okay lah.. merajuk ? e=alahaii , bende boleh settle lah .


first , ara nak bgtaw name org yang paling ara sayang setakat nie lahh , hubyyy ...

Custom Glitter Text

araa sayang sgt dekat die, nak tahu nape ? sebub kan die kan kan baik :) so loike him so muchh <3 kawan-kawan yang ara sayangg gilee :
Custom Glitter Text

budak ni kan ,ske panggil aku boom pawer !minat betul dengan power rangers die bhahahah :)
dan kemudian nye , tuan puteri ... jeng jeng jeng ..

Custom Glitter Text

haa ni die , die nilah yang suh aku cite pasal die nye kisah -.- kisah ape lah tu. kang hantam cincai aku type kisah kau yangg .

Custom Glitter Text

die nilah yang aku cite tu! buli aku memanjang tp dalam aty ade mutiara :) baik orang nye :)
haha ske kawan gn kau abg !

Custom Glitter Text

ni kawan lama aku, aku takan lupe kawan aku yg comel nehh ! weeee ~

lepas ni pulak , abg2 yang lawak hahah sempoii lah korang! puiii r ! maaf hakim ajes yang ajar meludah sane sini <3 terima kesh korang ! terima kaseh tak bermakna ade something tu -.-
Custom Glitter Text


Custom Glitter Text


Custom Glitter Text


kakak2 ku sumer , maaf lah tak engat name -.- jahat kan aku . sbenarnye ramai kakk2 ni.

aku suke lepak kat sini gomofm ! wachaaa, you know y ? sbb sume sporting :) ahaha ske kawan gn diorang sume, muahh kizz cubitt .


Custom Glitter Text



sekian ~ maaf merapu ! # mood bosan menggelabah !

Berbuke Puasa Dengan Buffey
Assalamualaikum , bruppps ~ sorry baru lepas berbuke puasa .haa ? ape ?berbau? ehh tak okay. i wangi okay !hahha :)

hari ni ,ayah belanje kiteorg sekeluarga makan dekat luar, hmm takder lah jauh mane dari rumah. ekot kan dari sini ke cbox sane tu haa! caye caye okay ~ ayah choose kedai Mawar , because unutuk bulan ramadhan ni ,diorang ade buat buffey berbuka puasa :) buffey ni bayar dengan RM10 boleh makan semua ade yang ada dekat situ. nyumm nyumm gitu kann~ aku amik nasi goreng skit ,kentang ,nuget and air sirap limau. hmm time tu malas nak makan banyak, kang senak perot ni, mate pun mengantuk. dah lah balik sekolah tadi terus online tak bukak baju sekolah , tak bukak beg sekolah, tp terus bukak laptop ! hey chill lah, hidup kene maju. bhaha~ korang pulak berbuka dengan ape ? lauk dekat sane boleh diker ade 30jenis sume nye termasuk kuih muih . makanan pulak , nasi putih, nasi goreng, keuw tiaw, mee hun sup and goreng . and banyak2 lg lah. air pulak ade 5jenis, air panas, air sejuk, tea o panas , tea panas dan air sirap limau. dan macam2 lg lah.

time dekat kedai ni, ade bende pelik berlaku bg aku . nak taw nak taw ? okay then aku nak cite . sanagt menarik !


time tuh aku tengah syok maen galaxy note sampai tak engat dunie. aku install simsimi :) robot jahat tuu . hmm geram ! epas puas2 men aku toleh kiri tempat beratur ambil makanan. korang tawu ,sesak sngt time tu, lg2 aku yg buat org sesak bub aku dekat laluan beratur. meja ditempah disitu, jd orang tak boleh salahkan aku. hahaha ! *sambung bile aku toleh , aku nampak ade bentuk badan perempuan yang memakai baju kebaya hitam nipis, tetapi !!!!!!!!!!!! dia takpakai singlet, only BRA je die pakai. kau taw tak, akn beliau. malu . sume mate tertarik dengan kemaluan beliau. hmm tengok2 ! bukan perempuan asli , ! macam puihhh !. time tulah buat aku jadi loya and rase nak muntah dekat situ jugak. haha boleh die pakai bju kebaya nipis tak pkai singlet ? pakai bra hitam jea ? betullan ape orang kate, bapok ni pemakaian die, melebihi dari perempuan asli. haa kau nak menunjuk , tp ape yg kau tunjuk buat orang meluat . dah la ramai org, kau saje jea nak bg org dapat dose -.- pegi bukak pose dgn bapok nye, dengan seksi nye, dengan mekap yg tebal nye. tak ada keinsafan dalam diri ye time time pose ni ? ishh ishh


aku hanya berdoa dalam hati dan berharap umat2 islam ,sedar akan kesilapan nya, dan hargailah bulan ini unutuk mengubah diri dan muhasabah diri.

sekian ~ sahur

Cara Nak Letak lagu Dalam Blog ✿
Hai semua, hai everybody, dan hai sidang jemaah sekalian.

1. Firstly, bukak SCM PLAYER ni.
2. Kan kat first sekali tu dia tunjuk "Choose Skin" tu, so pilihlah skin musicplayer yang anda nak.
3. Then, tekan Edit Playlist, lepas tu letak tajuk lagu dalam kotak Song Title, dan url lagu dalam kotak Song URL. Macam yang saya buat di dalam printscreen di bawah.

Okay, SCM player ni best gila kot. Sebab boleh letak banyak sangat lagu, senang cite, semua lagu dalam dunia ni pun boleh letak!

Oh ye, ambik URL tu dekat macam yang saya tunjuk ni,

4. Lepas dah letak url and title semua tu, anda pergi kat configure settings.


Nombor 1= Autostart bermaksud, bila ade orang masuk blog anda jer, lagu tu termain dengan sendiri. So, kalau nak lagu tu termain sendiri, klik Yes.

Nombor 2= Shuffle Playback tu maksud dia, lepas lagu-lagu anda dah habis main, nanti dia akan ulang balik lagu yang first. So, kalau nak camtu tekan Yes.

Nombor 3= Default Volume tu, bila orang masuk blog anda, dia akan automatik volume dia kekal camtu. Macam kat printscreen kat atas ni, 50% je volume dia. So takde la pecah gegendang telinga pembaca blog anda.

Nombor 4=Placement of the Player tu lebih baik "bottom" je, sebab kalau letak "top" macam pelik je aku nengoknye. Er, suka hati anda la nak letak mane pun kan? bukan blog saya.

Nombor 5= Show Playlist by Default tu letak No. bende tu akan nampak buruk.

Nombor 6= Tekan Done lepas dah siap semua tu.


Finally, dia akan tunjuk kod. So, copy semua kod tu, bukak Dashboard>>Design>>Page Element>>Add A Gadget>>Html/Javascript>>Paste the code>>Save.

siapp , dan selamat mencuba !

Geram Lhai Gn Budop Budop Nehh
Assalamualaikum !

beby pink , ara ade cite nak kongsi , nak tawu tak? ade org kan tak ske gn ara . bukan sorang tp 3orang !sangat sedih kan. asl ara komen je apa2 men dorg ludah balik kat ara :( i dont why . but its really hurt , never one know. hmm tapi siyes lah dah lme sabar . fuhh ! kalau korang tak ske aku sudah lah ,aku pun taknak tehegehh lah nak kawan gn org tak ske aku. aku tacing betol2 ni !takder maen2 nye dehh ! huh ....

biar lah takesahh ! nak hidup happy gn beby pink ~ benci korang ! huh tacinkk2 !

east : BOOM SHAKALAKAA ~ BUDAK HINGUSAN ..

fatin : BOOM SHAKALAKAA MULUT ITIK ~

sentapp lahh , aku takpena ejek korang pun. hmm takpelah sumpah aku sentap aku tak maen2 okay .

dah lah ptg td aku kene tunjal2 kepale dengan adek aku. pastu sign in fb tgk org ejek2 aku :( sedihh yayy . bukan aku takley buat gurau. tp sampai post sume orang bace buat aku malu and sedih bile orang yg aku anggap kawan ejek aku sendiiri .ke kau taknak kwn gn aku ? cakap lah.. aku takan kaco orang yang tak ske aku pecaye lahh . aku nak cakap banyak pun takgne lah, manusie sekrang bukan senang nak memahami perasaan orang lain mcm aku gak .tak terkecuali.. tp bile aku dah ckp , kaurang jgn lah ejek2 aku lg, gurau2 bende lain lah. mulut itiik ? ye emg aku mulut itik .tp tak sume ade mulut itik macam aku. budak hingusan ? memang payah nak jumpe budak hingusan macam aku .

terime kaseh atas layanan . aku takske nak celoteh bukan2 macam ni, tapi keadaan memaksa. hm yela , bende buruk sume kat aku. aku tak sempurna mane pun. takmacam korang kan. perfect like prince and princessess. takpe tacink bukan lame pun . takperlu mintak maaf and takperlu pujuk. Aku sendiri akan pujuk diri. aku tak ske org pujuk. nty aku yang melebih :) dosa sentap lame2 .

bye assalamualaikum :)

Bulan Puasa Mencabar Keimanan Ku
assalamualaikum :) puss puss . hmm lame tak jumpe , hmm lame lah jugakk -.- aku perasaan sejak pose ni lidah aku terpeleoot taw =) agak kekurangan airliur agak nye . ( tak posa ) hee ~ maaf terpakse umumkan , kang aku makan korang cakap aku tak posa :)

ara ade cite giler ! sampai sekrang sanggup menahan perasaan yg membakar2 , kalau makan cicak , keluar esok pagi konfem hangus terbakar tahu ! ara nak cite pasal sebelum magrib , sebelum kejadian , sebelum berbuke puase ! dengarkan lahh .............

time tu jam menunjukkan kol 6.30 petang , masing2 dalam rumah menunggu laungan azan dilaungkan .bibir semakin kering dan mengelupas ( takposa ) hahah againn ! badan makin lesu dan penat . tiba2 , adek laki aku balik dari sekolahh . tapi yg pelik nye die balek terus masuk dapur , ke hulu ke hilir keluar masuk dapur . tapi time tu tak syak pape, sekali nampak kat dek omak ! abehh , amekk kau ! kene marahh huahuahua~ aku gelakk kan jelah . takmahu menolong , daosa masing2 dek. lepas tu die masuk bilik ,smbil menangis huhuahua ~. 5minit sebelum bukak puasa ,adek perempuan aku ketuk pintu , sbb pintu berkunci. lame punye lame ketuk, die tak bukak2, jadi kiteorg amek keputusan berbuka dulu ( ayah keje ) lepas makan ,mak aku suruh aku pulak pegi ketuk pintu pgl adek aku makan .dekat bape minit jugak aku ketuk .

adek laki aku kalau merajuk ,ape die ckp emg die buat. tu yang aku risau ! budak2 lagi. dah sume kunci aku cube bukak ,tp tak bolehh jugakk. aku dah mula risau ,mak aku datang gn adek perempuan aku tolong bukak kan pintu. aku intai bilik gelapp je. aduhh ! betambah risau ! aku tgk mak aku macam nak nangis dah. aku dah terbayang bukan2 .jadi lepas bape minit tu, mak aku amek keputusan nak bukak pakai pisau. mak aku congkel kat tepi pintu tu m aku gn adek aku tolak tolak tolak pintu tu , TETIBAAA .. zassssssss zapppppp krekkkk !!!!!


Pintu terbukak , gelap jea , mak aku masuk dulu , aku bkk kan lampu. korang tawu ape jadi ???


die tido mati , sambil leleh air liur ! kuang asam punye adek , kalau mak aku takde , aku sepak jea terus , takley biakan lame tu ! ... sabar jeaaaaa ...
hahhaa terbaikk cite ni . ehh aku pantang betul nyusahkan aku, padahl bende tu dekat gn die -.-

sekiann ~

Marilah Berpuasa !
NIAT PUASA HARIAN

- NAWAITU SAUMAGHODIN ANN ADA'AN FARDI SHAHRI ROMADHONA HAZIHI ASSANATI LILLAHI TAA'ALA .
SAHAJA AKU BERPUASA ESOK HARI FARDHU BULAN RAMADHAN TAHUN INI KERANA ALLAH TAALA

NIAT PUASA SEBULAN
-NAWAITU SAUMA SHAHRI ROMADHONA KULLAHI LILLAHI TAALA
SAHAJA AKU BERPUASA SEPANJANG BULAN RAMADHAN KERANA ALLAH TAALA

PERKARA SUMAT PUASA
-BANYAKKAN BACA AL-QURAN
-MELEWATKAN SAHUR WAKTU IMSAK
-BERBUKA DENGAN BUAH TAMAR ( KURMA ) DAN BENDA MANIS
-BANYAKKAN SEDEKAH
-SOLAT TERAWIH
-SEGERA BERBUKA APABILA MASUK WAKTU

PERKARA MAKRUH PUASA
-BERKUMUR-KUMUR DENGAN KETERLALUAN
-MERASA MAKANAN DENGAN LIDAH
-BERCAKAP PERKARA2 BURUK
-MEMASUKKAN AIR YG BERLEBIHAN KETIKA BERWUDUK
-GOSOK GIGI SETELAH GELINCIR MATAHARI
-MENDERMA DARAH


PERKARA MEMBATALKAN PUASA
-MAKAN DAN MINUM DENGAN SENGAJA
-MENGELUARKAN AIR MANI
-HAID, NIFAS DAN WILADAH ( MELAHIRKAN ANAK )
-MUNTAH DAN MEMASUKKAN SESUATU KE DALAM RONGGA BADAN
-BERSETUBUH DENGAN ISTERI ATAU SUAMI .

AKHIR KATA DARI SYE , BERPUASALAH KAMU NESCAYA KAMU AKAN MENJADI SIHAT .

Bencikan Seseorang !!
assalamualaikum ! , ara nak cite something kat korang . hmm perkare ni hanye budak dearhaniey jerr yg taw . korang pena dengar nickname NIRFAN RAZIF? mesti korang penah dengar . yg bajet comel , hemsem , cute wouhhh , padahal takpun . tak wujud pun nirfan razif . kami tak tahu lah sape die tu ken . die pena jadi bf aku lah, tp mule2 memang aku tengok , BAPAK SMART GLER JANTAN NI ! but now dah bertukar kepada BAPAK BODOH GLER JANTAN NI ! hahahaha , baru kreatif word . ngeee . eshh ara geram betul gn jantan tu , dah terang 2 yg die pakai picture indun , still nak pertikaikan . masalah lah , pastu die nak cakap ara bodoh pulak ? why so shitt ? takpaham lah ape function die nak buat perkare bodoh tu , macam terencat akal pun ade. so now , takdelah nak ade perasaan sayang or suke2 kat die lg. dri mule2 memang dah syak pasal die ni, syik nak mengelak bile aku nak kol, bile die agkat kol BAPAK SORE CAM BETINE! dari situ aku mule syakk diie tu .kalau nak tahu die punyer fb NIRFAN RAZIF IV . korang jgn terpedaye okay , naye hidup ! angaukan die nanty padahal muke tu dekat pilipina . hampehh mamat cmnie -.- tp ara taktahu lah die tu laki ke perempuan ! but he soo misteryyyy !

ni lah die ! hmm hemsem , tp entah .... ragu2 ...


p/s : harap2 korang tak terpedaya macam aku, aku terpedaya tak bermakne aku bodoh dengan game dunie .